Tips for hjemmekontoret

Korona-pandemien har ført til utstrakt bruk av hjemmekontor. Arbeidstakere har funnet seg til rette og tatt i bruk nye verktøy som bidrar til å holde kontakten med kollegaer, kunder og prosjekter. Her deler vi våre tips for å få det beste ut av hjemmekontoret.

De fleste av våre medlemmer melder om tilnærmet full kapasitet på planlegging og prosjektering selv om det til tider er noe nedsatt effektivitet pga. bl.a. barnepass. De aller fleste ansatte er i full produksjon, har gode tekniske løsninger og rutiner som gjør det mulig å jobbe effektivt på hjemmekontor uten store begrensninger. Begrensningen ligger først og fremst i mulig stopp i prosjekter og nedgang i nye oppdrag. Noen mindre bedrifter melder om problemer med tekniske løsninger.

Nye verktøy

Om man kan si at korona-pandemien har ført noe godt med seg må det være at vi endelig har tatt i bruk og lært oss nye verktøy som kan lette arbeidet, også når vi er tilbake i en normal hverdag. Dette er et godt tidspunkt f.eks. for å bytte til skybaserte løsninger og å teste nye digitale verktøy. Mange av prosjekteringsprogrammene er allerede tilrettelagt for å jobbe på denne måten. Ta gjerne kontakt med programvareleverandøren for tips til å jobbe mest mulig smidig.

Møter

Det er ikke nødvendig å kansellere møter da de fleste lar seg gjennomføre som videomøter. MS Teams brukes av mange. Det finnes også mange andre muligheter som f.eks. Whereby og Zoom. De sistnevnte lar deg se bilde av alle deltakerne samtidig.

  • Bruk videokonferanser:

https://hangouts.google.com/ 

https://products.office.com/nb-no/microsoft-teams/group-chat-software

https://whereby.com/

https://zoom.us/

For å få tilgang til felles-server og programvarelisenser er det mange som benytter en VPN-server på remote desktop.

En utfordring mange husstander nok har i disse dager hvor det er mange som skal koble seg på nettverket samtidig, er datakapasitet.. Én måte å spare båndbredde på er å skru av kameraet i nettmøter. En annen er å skru av wifi på enheter som ikke er i bruk.

Teamwork og kommunikasjon

Det er viktig å holde kontakten med kollegaer. Opprett gjerne kanaler (f.eks. i Teams) der dere kan sende morgenhilsener og annet. Videoverktøyene muliggjør også fellesmøter eller en felles lunsj!

Ta gjerne en ekstra telefon for å høre hvordan kollegaene har det og pass ekstra godt på de nyansatte og de med lite erfaring. Etabler gjerne en mentor-ordning blant de mer erfarne.

  • Hjelpe andre via fjernstyring

https://remotedesktop.google.com/ 

https://www.teamviewer.com/en/

  • Word og excel på nett med samarbeidsmuligheter

https://docs.google.com/ 

https://office.com

Pass på å ikke avtale for mange møter i løpet av en dag. Det bør være litt rom for å arbeide mellom møtene. Vi blir mer stillesittende på hjemmekontor enn ellers, så pass på pauser og bevegelse. Fyll på med mat og drikke og skift sitteposisjon jevnlig.

Planlegging

Planlegg dagene dine (senest dagen før) og etabler gode, mest mulig faste rutiner.

En ting er å planlegge internt, men det er ikke minst viktig å planlegge med byggherren, samarbeidspartnere, entreprenører, kommunen osv.

Kvalitetssikring

Ikke ta lett på kvalitetssikring! Spesielt når man sitter alene uten den interaktiviteten man er vant til er det viktig å få et sideblikk på det man har gjort. MAKS er nettbasert og tilgjengelig hvor det skulle være. Se her for egen artikkel om kvalitetssikring og hjemmekontor.

Sikkerhet

Vi er mer utsatt for svindel og hacking på hjemmekontor. Passe på å ikke åpne vedlegg i e-post fra ukjente avsendere og følg rådene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

 

rad_hjemmekontor

https://www.nsm.stat.no/aktuelt/mer-hjemmekontor--store-muligheter-men-ogsa-risikoer/ 

 

Andre nyttige lenker

http://www.bygg.no/article/1429941

https://www.arkitektnytt.no/nyheter/hjemmekontor-i-krisetid

https://www.aftenposten.no/karriere/i/g7AjK0/derfor-boer-du-ikke-stille-i-pysj-paa-hjemmekontoret-her-er-tipsene-for-aa-bli-mest-mulig-produktiv?spid_rel=2

https://www.nrk.no/nordland/fysioterapeut-i-bodo-advarer-mot-a-sitte-for-mye-stille-pa-hjemmekontor-under-koronakrisen-1.14948558

https://www.nrk.no/nordland/fysioterapeut-i-bodo-advarer-mot-a-sitte-for-mye-stille-pa-hjemmekontor-under-koronakrisen-1.14948558

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2020/03/18/195658771/slik-takler-du-dagene-med-hjemmekontor

https://www.sintef.no/siste-nytt/hjemmekontor-gjor-oss-ikke-mindre-produktive/?utm_campaign=konsern_nyhetsbrev&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Relaterte saker

1144652362

Vedtatte regelendringer

Publisert: 25. februar 2021
180708611

Forslag til regelendringer

Publisert: 19. februar 2021
1159047794

Bransjetermometer januar

Publisert: 29. januar 2021
KMD_3

Nytt møte med KMD

Publisert: 13. januar 2021

Mest leste saker