
Vær oppmerksom, snakk med arbeidsgiver, og med egen bransjeforening. Foto: iStock
Byggenæringens landsforening - BNL og enkelte av de store statlige byggherrene etablerte i slutten av mars 2020 en arbeidsgruppe som skulle se på kontraktsregulering knyttet til korona.
Arbeidsgruppen ble ledet av professor Knut Kaasen, og bestod av representanter for Statens Vegvesen - SVV, Bane NOR, Statsbygg, Entreprenørforeningen bygg og anlegg - EBA, NELFO, Rådgivende ingeniørers forening - RIF og Arkitektbedriftene i Norge.
Det viste seg etter hvert vanskelig innenfor tidsrammene og aktørenes rammer, å komme til enighet om konkrete forslag til kontraktstekster.
BNL-representantene og byggherrene har senere hatt direkte dialog og kommet til enighet om enkelte generelle prinsipper. Disse er nedfelt i et notat som er offentlig tilgjengelig, og bl.a. ligger på SVV sine hjemmesider.
Notatet laster du ned her >>
RIF og Arkitektbedriftene har ikke deltatt i utarbeidelsen av notatet, men notatet bygger på punkter fra arbeidsgruppen.
Notatet omtaler direkte kun entreprenøren, men deler av innholdet er også relevant for rådgiver- og arkitektoppdrag.
Notatet fremhever at for kontrakter som allerede er inngått, reguleres virkningene av korona av eksisterende kontraktsvilkår.
For nye kontrakter er viktige punkter:
- Behov for åpenhet og gjennomsiktighet knyttet til korona-risiko.
- Behov for bransjedialog i forkant eller under konkurranser om håndteringen av korona-risikoen.
- Det er ikke ønskelig å pris- og tidsette all risiko knyttet til korona ved kontraktsinngåelsen.
- Leverandørene bør ikke inviteres til å ta en ikke-kalkulerbar risiko knyttet til korona.
- Byggherre bør bære risikoen for koronarelaterte forhold som leverandøren ikke kan ha kontroll over og som han heller ikke med rimelighet burde ha tatt i betraktning på tilbudstidspunktet.
Med bakgrunn i ovennevnte, bør rådgiverne og arkitektene:
- være oppmerksom på om og hvordan korona-risikoen er omtalt og eventuelt særregulert i den enkelte kontrakt/konkurransegrunnlag.
- ta tidlig opp med oppdragsgiver i konkurransefasen, dersom håndteringen av korona er uklart regulert eller det legges opp til at leverandørene skal ta risiko for korona utover det som er rimelig
- ta opp med egen bransjeforening dersom kunder pålegger leverandørene større risiko for korona enn det som er rimelig.