Bransjetermometer uke 13

I tiden fremover vil vi søke å ta temperaturen i bransjen med jevne mellomrom. Både for å kunne gi dere medlemmer aktuell oversikt, men også for å ha et så nøyaktig bilde som mulig av situasjonen, slik at våre tiltak og de vi krever av myndighetene blir så treffsikre som mulig. Her er oversikten for uke 13.

Last ned hele termometeret her >> 

Oppdragssituasjonen hos våre medlemmer har endret seg mye de siste ukene. Kun 26,6 % svarer at alt går som normalt, med mye å gjøre. 43,5 % svarer at fortløpende prosjekter går som vanlig, men at de ikke har fått inn nye oppdrag. 18,2 % svarer at flere prosjekter har stoppet opp.

Oppdragssituasjon

Av fritekstsvarene, og direkte henvendelser fra medlemmer, ser vi at saksbehandlingen i kommunene går tregere. Likevel svarer 70 % av våre medlemmer at de ikke har fått beskjed fra kommunen om endringer i saksbehandlingen. Arkitektbedriftene sendte allerede i forrige uke et brev til alle landets kommuner med oppfordring til å holde hjulene i gang >>

Hjemmekontor

Videre ser vi at våre medlemmer, i tråd med råd fra myndighetene, i stor grad arbeider hjemmefra, og at det går relativt greit. 38,6 % har alle jobbende hjemmefra, 41,8 % har de fleste hjemme. Kun 12,4 % har alle jobbende på kontoret.

Utfordringene går typisk i nyansatte som kanskje ikke er så selvgående ennå, manglende tilgang til arkiver som ikke er elektroniske, og selvagt det å få den @£$&¤!! elektronikken til å virke sømløst. Likevel ser vår bransje totalt sett ut til å klare denne overgangen ganske bra. 

Ressursene

Nesten 50 % svarer at de har akkurat den arbeidskapasiteten de trenger, mens 35,8 % prosent svarer at de har stor arbeidskapasitet, men ikke nok å gjøre. 10,6 % har for lite kapasitet grunnet sykefravær, barnepass etc. Det er kanskje ikke helsvart, men det er signaler vi i høyeste grad tar på alvor. 

Videre ser vi at 40 % heldigvis ikke har planlagt noen permitteringer eller oppsigelser ennå, mens 25,5 % dessverre allerede har måttet permittere ansatte, eller har satt igang prosessen. 8,5 % sier de ser seg nødt til å permittere/si opp innen påske, og 26 % sier de ser seg nødt til å gjøre det samme innen sommeren med mindre situasjonen bedrer seg. 

Får å gjøre noe med dette har Arkitektbedriftene, sammen med resten av bygg- og anleggsnæringen, krevet ekstraordinære tiltak fra myndighetene >>

Arbeidsstokken

Likviditeten 

Pengestrømmen i bransjen er et avgjørende moment for å holde hjulene i gang i næringen. Heldigvis er det signalet fanget opp.

Statsbygg fremskynder utbetalinger til leverandører >>

Astrup ber statlige og kommunale etater om å følge Statsbyggs eksempel >> 

Hos våre medlemmer er likviditetssituasjonen ennå ikke prekær, over 60 % har relativt sett ikke store utfordringer per dags dato. Likevel svarer nesten 15 % at de har likviditetsutfordringer i relativt stor grad. Også dette signalet må tas på alvor.

Likviditet

Arkitektbedriftene kommer til å ta temperaturen blant våre medlemmer med jevne mellomrom fremover. Så langt har vi fått veldig god svarprosent på undersøkelsene våre, det setter vi stor pris på! Om du føler at du er i den poisjon at du burde svare på undersøkelsene våre, men ikke har mottatt dem, håper vi du tar kontakt.

Ellers oppfrordrer vil til samarbeid og solidaritet i bransjen i disse annerledes og utfordrende tider. Vi er starkere om vi står forent og snakker hverandre opp. Medlemmer må bare fortsette å kontakte oss for ting dere lurer på eller trenger assistanse til. Vi er her for å fremme deres interesser.

 

 

 

Relaterte saker

1197865054

Bransjetermometer uke 43

Publisert: 30. oktober 2020
902096912

Vedtatt endring for permitteringer

Publisert: 27. oktober 2020
1208953647

Nye koronatiltak

Publisert: 27. oktober 2020
180708611

Utvidet rett til omsorgsdager

Publisert: 17. september 2020

Mest leste saker